Vernieuwing rulingpraktijk
29 november 2018
De staatssecretaris van Financiën heeft in een brief aan de Tweede Kamer de vernieuwde rulingpraktijk uiteengezet. De vernieuwing omvat de volgende maatregelen.
- De Belastingdienst publiceert van elke afgegeven internationale ruling een geanonimiseerde samenvatting.
- De Belastingdienst publiceert in een jaarverslag alle rulings met een internationaal karakter.
- Alle rulings met een internationaal karakter worden periodiek onderzocht door onafhankelijke experts.
- In het jaarverslag zal worden ingegaan op belangrijke vragen die dat jaar in de uitvoering zijn beantwoord zodat deze breed bekend worden gemaakt.
- De afgifte van rulings met een internationaal karakter wordt binnen de Belastingdienst centraal gecoördineerd. Er komt een apart College Internationale Fiscale Zekerheid dat de vereiste tweede handtekening zet onder af te geven rulings.
- Er komt een strengere norm waaraan belastingplichtigen moeten voldoen om een ruling met internationaal karakter te krijgen. De huidige substance-eisen worden vervangen door het vereiste van reële bedrijfseconomische operationele activiteiten in Nederland.
- De Belastingdienst gaat meer letten op het doel van de structuur waarvoor een ruling wordt gevraagd. Er wordt geen ruling afgegeven als het doorslaggevende motief belastingbesparing is.
- Rulings met een internationaal karakter worden afgegeven voor maximaal vijf jaar. Alleen in uitzonderlijke gevallen kan de looptijd worden verlengd tot maximaal tien jaar.
- Er komt een vaste vormgeving voor alle rulings met een internationaal karakter.
- De Belastingdienst geeft in de toekomst geen rulings af over transacties met entiteiten in landen die op de EU-lijst van niet-coöperatieve rechtsgebieden staan of die kwalificeren als laagbelastend land.
De staatssecretaris wil deze wijzigingen per 1 juli 2019 doorvoeren en in laten gaan.
Bron: Ministerie van Financiën | publicatie | 29-11-2018